Naćve

Putujući po Srbiji često sam nailazila na drvene činije zanimljivog oblika. Odmah su mi se dopale i sa svakog putovanja sam donosila bar po jednu. U pitanju su naćve. To je korito iliti posuda u kojoj se u prošlosti čuvalo brašno i mesio hleb. Reč je o udubljenoj činiji napravljenoj od punog drveta u kojoj su zene nekada mesile hleb. Ranije se ova namirnica nije pravila svakog dana, a porodice su brojale dosta clanova. Zbog toga su naćve morale biti većih dimenzija kako bi domaćice jednom nedeljno u njima mogle da zamese testo za čitavu nedelju. A onda bi odatle uzimale onoliko koliko im je potrebno da bi ispekle hleb.

Danas ljudi često ne cene ovakve predmete koji zapravo čuvaju našu istoriju. Zanimljiv dizajn i upotrebna vrednost ovih posuda čine ih i danas korisnim. Naćve mogu biti moderan detalj u vašem domu, a na vama je da odlučite šta ćete u njima čuvati.