Grnčar Velja Đorđević

Tokom putovanja kroz istočnu Srbiju, imala sam čast da u Zaječaru upoznam jednog od najpoznatijih grnčara, Velju Đorđevića- zanatliju i naivnog umetnika.
 
Dok sam istraživala o zanatima Srbije, ime Velja Đorđević se uvek spominjalo kada god sam pitala za tradicionalnu grnčariju. Kada sam ga pozvala bio je srećan zbog mog interesovanja za zanatstvo i pozvao me je u goste. Ulazeći u njegovo dvorište osetila sam se kao da ulazim u muzej na otvorenom. Svaki ugao u njegovom domu bio je prekriven neverovatnim umetničkim delima. Očekivala sam da ću upoznati zanatliju, a otkrila sam jednog od najpoznatijih naivnih umetnika.
 
Ponudio mi je tursku kafu i počeo da priča svoju priču. Bila je to priča o zanatstvu u Jugoslaviji. Shvatila sam koliko je teško bilo dobiti majstorsku diplomu i kolika je bila njena važnost. Pripravnički staž je trajao godinama, zahtevao je težak rad, a finalni ispit je podrazumevao polaganje pred nacionalnom komisijom. Zanatstvo je nekada bilo važna ekonomska grana, a samo najbolji su mogli da dođu do mastorske diplome. 
 
Danas su radovi Velje Đorđevića izloženi u etnografskim muzejima širom Srbije,a učestvovao je  i na mnogim umetničkim izložbama u sveta.